Orca Regulations Communications Advisory (ORCA) Group Meeting 4 Objectives and Agenda

Photo credit: Erin Gless/PWWA via Seattle Times

Meeting 4 Details

Date Tuesday, August 20, 2024 Time 9:00 AM – 3:00 PM, PDT

Location Padilla Bay National Estuarine Research Reserve

10441 Bayview-Edison Road, Mount Vernon, WA 98273-7242

Meeting 4 Objectives for ORCA Group Members

- 1. Affirm the ORCA Group's FY2025 messaging preferences, based on the pre-meeting survey and subsequent discussion.
- 2. Affirm the ORCA Group's FY2025 approaches for informing boaters for complying with the new regulations preferences, based on the pre-meeting survey and subsequent discussion.
- 3. Affirm the ORCA Group's" FY2025 recommended communication tools investment triage, based on the pre-meeting survey and subsequent discussion.
- 4. Provide feedback on second boater engagement workshop objectives
- 5. Provide opportunities among ORCA Group members and WDFW staff to continue to strengthen their relationships with one another.

In-Person Meeting Agenda

Time	Topic	Related Objective
9:00 AM	Welcome	5
30 minutes	Settle in, light refreshments	
	Round-robin salutations	
	Meeting objectives and agenda overview	
	10-minute public comment period	
9:30 AM	FY2025 Messaging	2
60 minutes	 Review survey outcomes for messaging preferences: Perspective to emphasize ("Don't try to view" vs. "Encourage viewing") Importance of staying at least 1,000 yards away Avoiding encounters with SRKW closer than 1,000 yards Tagline Discuss, and affirm of areas of agreement Update: WDFW's Be Whale Wise activities ("low hanging fruit" request) 	
10:30 AM	Break	5
15 minutes		
10:45 AM	FY2025 Approach	1
75 minutes	 Review survey outcomes for the ORCA Group's FY2025 approach preferences for: 	

	 Notifying boaters of SRKW locations Telling distance on the water Distinguishing Orca ecotypes Discuss, and affirm of areas of agreement 	
12:00 PM	Lunch	5
60 minutes		
1:00 PM	FY2025 Recommended Communication Tools Investment Triage	1
90 minutes	Clarify tools as needed based on pre-meeting survey	
(10-minute	outcomes	
break incl.)	Triage by:	
	o Priority 1	
	o Priority 2	
	 Baseline 	
	Discuss, score, and affirm areas of agreement	
2:30 PM	Boater Engagement Workshop 2	4
15 minutes	Overview of initial Workshop objectives	
2:45 PM	Wrap Up & Next Steps	
15 minutes	Next Steps for ORCA Group	
	Meeting 5 Objectives	
3:00 PM	Adjourn	

Meeting 4 Materials/Resources

- Useful links:
 - o <u>Washington Senate Bill 5371</u> (as enacted)
 - o WDFW ORCA Group website
 - o <u>WDFW Advisory Member Handbook</u>